HÄLSA OCH SÄKERHET VID SVETSNING, HSS - VOLVO CE BRAÅS

När: 01 mar 08:30 - 01 mar 16:45

Målgrupper: Svetsare, svetsansvariga, arbetsledare, svetslärare, produktionschefer/ledare, skyddsingenjörer och skyddsombud

Datum & tid: Den 1 mars 2017 kl. 08.30-16.45
Plats: Sal Lihnell, Volvo CE, Carl Lihnells väg, SE-360 42 Braås
Lärare: Med. Dr./forskare Bengt Sjögren, Svetsare Andreas Janlöv, Arbetsmiljöutvecklare Oskar Ahlstrand, Utvecklingsing. Börje Wemmert och gästföreläsare.

Friska svetsare är en ovärderlig tillgång för svensk industri. Svetsare fogar ihop Sverige, allt från enkla vardagsföremål till komplexa livsviktiga produkter och får landet att rulla. Men hur ofta tänker svetsarna på hälsan och riskerna i sitt arbete?

Slarvas det med användning av skyddsutrusning och hjälpmedel? Är man medveten om riskerna? Brister det i information och kunskap eller saknas det de rätta utrustningarna?

Åtskilligt kan uppnås enbart genom utbildning och förmedling av fakta om risker vid svetsning. Syftet med denna utbildning är att belysa hälsoriskerna vid svetsning och informera om senaste nytt inom personliga skyddsutrustningar och hjälpmedel.

Dagen inleds med kort presentation av de produkter som ställs ut på kursen.

Andreas Janlöv, med lång erfarenhet från tillverkningsindustrin och stålbyggnad, belyser sedan sin vardag som svetsare.

Vilka hälsorisker svetsarna utsätts för och vilka åtgärder som kan vidtas för att minska/eliminera dessa samt senaste forskningsresultat inom området belyses av Bengt Sjögren som är läkare och forskare vid Institutet för Miljömedicin vid Karolinska Institutet. Bengt har arbetat med hälsorisker kring inandning av partiklar och gaser vid svetsning sedan 1970-talet och är ordförande i svetskommissionens arbetsgrupp som arbetar med hälsorisker vid svetsning.

Arbetsmiljöutvecklare Oskar Ahlstrand berättar hur Volvo CE arbetar med lösningar för bättre och säkrare arbetsmiljö vid svetsning. Kursdeltagarna får sedan se exempel på goda arbetsplatslösningar i ett guidat besök på Volvofabriken.

Ett antal personliga skyddsutrustningar/hjälpmedel ställs ut och presenteras på kursen. 

Uppdaterat den 18 jan 2017

Anmäl dig

Anmälan till kursen kan göras direkt till mig eller via webben

Registration for the course can be made directly to me or via the web

Ali Bahrami

Tel: 070-333 63 54

ali@weldonsweden.se

Det går också bra att anmäla sig till enstaka kurs- moduler/dagar.

Anmälan till kursen är bindande men kan överlåtas till annan person.

It is also possible to register for individual course modules/days.

Registration for the course is binding but can be transferred to another person.

Du kan läsa mer om utbildningen i den bifogade Kursinbjudan (PDF).